De kindertijd van Helen Purperhart - 56 jaar
01 april 2021 

De kindertijd van Helen Purperhart - 56 jaar

In een openhartig gesprek praat ik met mijn 78 jarige moeder Wil Purperhart. We hebben het over mijn kindertijd, haar moederrol en de onmacht die ze heeft ervaren. Ook blikken we terug op haar kindertijd en vertelt ze over haar boek ‘Verre van Simpel’. Terugkijkend op het gesprek ben ik heel dankbaar dat ik op deze manier met mijn moeder heb kunnen praten over best wel gevoelige onderwerpen. Ik zie het als een mooie ode aan mijn moeder en hoop hiermee anderen te hebben geïnspireerd om vanuit volwassenheid een gesprek aan te gaan met hun ouders of opvoeders over hun kindertijd. Voor mij was dit gesprek in ieder geval heel helend. Ik kan vanuit mijn hart zeggen dat ik dankbaar en trots ben dat Wil Purperhart mijn moeder is.

Mijn allereerste podcast

Al mijn podcasts zijn hier te beluisteren en ook op spotify, soundcloud, apple podcasts en google podcasts. Wil je liever het gesprek lezen?  Klik  dan hier voor de uitgeschreven tekst van de opname met foto’s uit mijn kindertijd.  Klik hieronder op de downloaden, kopieer de podcastlink en deel het op je social media en vergeet natuurlijk niet om mij er in te taggen :).

Verre van simpel

Dit is de inleiding uit het boek van mijn moeder: Ik heb niet zozeer de behoefte om over mijn leven te vertellen of om veel aandacht voor mijn verhaal te krijgen. Vroeger wel, nu niet meer. Ik merk wel dat ik veel kan vertellen tegen een onbekend iemand naast wie ik in de bus zit op een dagreisje. Tenslotte heb ik wel een bijzonder leven achter de rug. Toch was het prettig om alle gebeurtenissen uit mijn leven weer naar voren te halen en om alle foto’s weer eens te bekijken. En door dit project levensboeken kom ik toch ook weer op dingen, waar ik lang niet meer aan gedacht had. In mijn leven is het vooral belangrijk geweest, dat ik trouwde met een Surinaamse man, waardoor de Surinaamse cultuur echt een onderdeel is geworden van mijn leven. Het feit dat de ziekte schizofrenie al generaties lang in mijn familie voorkomt, is een andere rode draad in mijn leven. Het is niet iets waarmee ik te koop loop en het zorgt vaak voor veel onbegrip bij andere mensen. Maar nu hoop ik dat de lezers van dit levensverhaal niet negatief zullen reageren, maar met mededogen kijken naar dit lange leven, met veel pijn en verdriet, maar ook met veel doorzettingsvermogen om het eigen geluk te bereiken met veel hulp en steun van en aan anderen. Vandaar de titel van dit boek: “Verre van simpel”, want simpel is mijn leven zeker niet geweest. Nieuwsgierig naar de rest van het verhaal? Bestel het boek!

Schizofrenie

Zoals je hebt kunnen horen in de podcast is heeft mijn oudste broer een schizofrene stoornis. Als je een schizofrene stoornis hebt, maak je vaak een verwarde indruk. Je bent bijvoorbeeld angstig, je hoort stemmen of je hebt last van hallucinaties. Hierdoor zeg je of doe je dingen die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. De stoornis begint meestal tussen het 16e en 30e levensjaar. Wil je meer weten over schizofrenie? Mirjam van der Beek schreef er een informatief artikel over voor de kinderyoga encycolopedie.  Klik hier om het artikel te lezen. De opbrengst van het boek gaat naar mijn broer zodat hij iets extra’s heeft. Klik hier om het boek van Wil Purperhart te bestellen voor € 2,95.

Helen (3 jaar) en haar broer (4 jaar)

Mama Wil in de uitzending van At5

At5 is op bezoek bij mijn moeder Wil Purperhart. Ze woont in Amsterdam Slotermeer (nieuw West). Deze buurt staat bekend als een van de slechtste wijken van Amsterdam. Mijn moeder is een van de oudste bewoners . Inmiddels woont ze er al 51 jaar en  is een rasechte Amsterdammer. In al die jaren heeft ze de bewoners zien veranderen, waardoor het buurtcontact is verminderd.  Ze vertelt ze over haar pittige levensverhaal en gaat op bezoek bij de buurtwinkel. De hele uitzending is hier te bekijken.

Mama Wil over mijn kinderyogaboek

Mijn moeder vertelt vol enthousiasme over mijn boek: ‘Kinderyoga ontdek je Superkracht’. En als klap op de vuurpijl doet mijn moeder aan het einde van het filmpje een vreugdedansje. Nieuwsgierig naar mijn boek? Klik hier om mijn boek te bestellen.

Mijn superheld Pippi Langkous

Sinds mijn kindertijd is Pippi Langkous mijn superheld. Wist je dat de Pippi op de cover van het boek eigenlijk ikzelf ben? Mijn moeder heeft dat jurkje toen voor mij gemaakt. Want op school wou ik graag Pippi Langkous zijn. Wil je meer weten over mijn superheld Pippi? Download dan mijn gratis E-book ‘Ontdek je Superkracht!‘.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van de nieuwste podcast? 

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws en speeltip in je mailbox!

50%
Vul je gegevens in en je ontvangt het laatste nieuws in je mailbox!
Ja, dat wil ik