De kindertijd van Paul Vrenken - 50 jaar

De kindertijd van Paul Vrenken - 50 jaar

In deze podcast praat Helen Purperhart met Paul Vrenken. In 2008 was Paul een van de eerste mannelijke kinderyoga docenten in opleiding.  Hij heeft het kinderyoga bordspel bedacht en geeft er regelmatig workshops over. Van oorsprong is Paul bedrijfskundig ingenieur, maar liep daarin vast.  Door de overstap te maken naar meer lichaamsgericht werk met yoga en massage kon hij zijn hart weer volgen. Later hoorde hij van zijn moeder dat hij het als kind ook altijd leuk vond om met zijn vingers te masseren en te friemelen.

Kinderen echt raken

Tijdens het geven van kinderyoga heeft Paul gemerkt dat hij kinderen echt kan raken. Hij vindt het belangrijk dat ze bewust keuzes maken en doen wat ze leuk vinden en waar hun hart ligt.  Dit heeft hij zelf niet zo ontdekt als kind. Praten over de dingen die hij belangrijk vond was er in zijn jeugd niet bij en er was ook weinig inspraak. Zijn ouders zaten vast in bepaalde patronen. Doordeweeks werkte vader, moeder deed het natje en het droogje zodat het gezellig was en Paul ging naar school of speelde met zijn vriendjes en zondags gingen ze naar de kerk. In zijn jeugd miste Paul een bepaalde diepgang. Dat doet hij nu wel anders met zijn eigen kinderen. Er is meer inspraak en er wordt gepraat over gevoelens.


Er mogen zijn

Het was best lastig voor Paul om voor zichzelf op te komen en helemaal te mogen zijn wie hij was. Hij ging de confrontatie niet aan met zijn ouders, dat zat niet in hem. Het liefst ging hij ervan door, lekker buiten spelen en voetballen op het veldje. Dat was het patroontje waar hij in zat. Toch had hij het wel kunnen waarderen als er een luisterend oor voor hem was geweest en er een keer aan hem was gevraagd 'hoe voel je je?' en wat wil jij graag?'. Als volwassene herkent hij nog steeds dat stuk van 'jezelf wegcijferen, er niet mogen zijn' in zichzelf. Door de coachsessies die hij heeft gedaan weet hij hier steeds beter mee om te gaan en is dit veel minder aan de orde dan vroeger.  


De wijde wereld in

Na het afronden van zijn studie is Paul vertrokken naar Zuid Amerika. Daar heeft hij zijn passie om te spelen weer teruggevonden. Door zich te verbinden met de oude culturen in Mexico en Guatemala kwam hij los van de kerk en op een andere manier in contact met spiritualiteit. Later heeft hij de wijsheid van de Noord Amerikaanse indianen verwerkt in het kinderyoga bordspel waarin de krachten uit de natuur, dieren, planten en mineralen en het medicijnwiel in zijn verweven. Zijn missie en visie bij alles wat hij doet is om anderen meer die verbinding te laten maken met hun bron zodat ze op hun eigen manier hun pad kunnen bewandelen.


Meer weten over Paul?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van de nieuwste podcast? 

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws en speeltip in je mailbox!

50%
Vul je gegevens in en je ontvangt het laatste nieuws in je mailbox!
Ja, dat wil ik