De kindertijd van Roy Martina - 67 jaar

De kindertijd van Roy Martina - 67 jaar

In deze podcast praat Helen Purperhart met Roy Martina. Roy is het meest bekend als holistisch arts.  Als kind wist hij al dat hij dokter wilde worden. Vroeger had hij thuis een ivoren witte deurknop, dat was zijn stethoscoop. Op 6 jarige leeftijd voerde hij zijn eerste hartoperatie uit bij een hagedis die  hij daarna ook weer netjes heeft gehecht. De hagedis heeft het daarna wonderbaarlijk overleefd. Inmiddels is hij al 42 jaar bezig met de research naar hoe je op een holistische manier gezond kunt blijven en snel kunt herstellen van je ziekte. Mensen inspireren over hoe je het langst gelukkigst en vitaalst kunt leven en het meest uit je leven kunt halen is zijn missie.


Niet dom willen zijn

Roy werd geboren met een navelstreng om zijn nek. De artsen vermoedden dat hij daardoor weinig zuurstof heeft gekregen. En diagnosticeerden bij hem een hersenbeschadiging. Ze zeiden dat hij leerstoornissen, dyslexie en adhd (vroeger heette dat niet zo) had. Roy was een hopeloos geval, was erg teruggetrokken en leefde in zijn eigen bubbel. De psycholoog vertelde aan zijn ouders dat ze niet teveel van Roy moesten verwachten. Roy hoorde het gesprek en heeft vanaf dat moment besloten dat hij wilde laten zien dat hij meer in zijn mars had.  Nu weet hij niet zeker of het stigma over zijn hersenbeschadiging waar of niet waar is. Hij vermoedt hij dat de oorzaak van al zijn etiketten ligt bij de vaccinaties die hij als kind heeft gekregen. De diagnose is voor hem een groot voordeel geweest om zijn leven in te richten vanuit niet 'dom' willen zijn. Hij werd de beste van zijn klas en is cumlaude geslaagd van de HBS en is daarna geneeskunde gaan studeren aan de universiteit.

Jij bent een kampioen

De beste tip van de psycholoog aan zijn ouders was om Roy naar Judo te sturen.  Hij kwam daardoor in een concept waardoor hij beloond werd voor zijn agressie.  Zijn judoleraar zei altijd tegen hem 'jij bent een kampioen'.  Hij bracht hem discipline en respect bij en dat je kon staan voor wie je bent. Zijn leraar zag in hem iets wat niemand zag. Dat heeft zijn verdere leven beïnvloed. Hij was heel van fanatiek en heeft heel veel wereldrecords doorbroken en is wereldkampioen geworden. Later heeft hij een boek geschreven met de titel 'Jij bent een kampioen'.


Emotioneel sterker worden

Roy ziet dat veel kinderen niet goed worden geïnformeerd waardoor ze een stuk emotionele intelligentie missen in hun opvoeding. In de toekomst wil hij dit veranderen door te starten met een betere begeleiding van jonge mensen.  In zijn nieuwe concept voor scholen zijn de oosterse vechtsporten heel belangrijk. Dat wenst hij ieder kind toe.


Meer weten over Roy Marina?

Wil je meer weten over Roy Martina over zijn kindertijd en kijk op de toekomst? Beluister dan zeker zijn podcast en bekijk zijn website op: www.roymartina.com.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van de nieuwste podcast? 

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws en speeltip in je mailbox!

50%
Vul je gegevens in en je ontvangt het laatste nieuws in je mailbox!
Ja, dat wil ik