De kindertijd van Cerise van Zanten-Ernste - 44 jaar #31

De kindertijd van Cerise van Zanten-Ernste - 44 jaar #31

In deze podcast ga ik in gesprek met Cerise van Zanten-Ernste. Cerise is moeder van Evie en Beau. Cerise is auteur van het boek 'Baby, Dreumes en Peuter Yoga en verzorgt daarnaast de opleiding tot ouder en kind (0-3 jaar) yogadocent bij de Kinderyoga academie. Cerise woonde als kind op een oude boerderij in Munnekeburen, een dorp in Friesland. Haar moeder was een oude hippie en haar vader was een van de eerste lichting yogadocenten in Nederland in de jaren 70.

 

Onderzoekend en ondeugend

Cerise was een avontuurlijk en onderzoekend kind en had thuis veel vrijheid. Ze leerde al heel vroeg om haar gevoelens zelf te reguleren als ze zich onbegrepen voelde. Daar had ze niemand voor nodig.  Cerise kan zich nog herinneren dat ze van alles en nog wat uit de koelkast haalde en in een pan stopte en ging roeren. Ze trok slierten uit cassette bandjes en maakte elektrische apparaten stuk. Ze stond bekend als een ondeugend en stout kind, maar deed dit niet expres. Toen ze wat ouder was vond ze het heerlijk om dingen uit te vinden. Zo maakte ze op zolder een schommel van de majo van haar moeder.  Soms had ze als kind weleens wat meer duidelijkheid en begrenzing willen hebben. De vrijheid was soms iets te groot voor een jong kind. Wat ze het allerbelangrijkste vindt is dat iedereen zichzelf mag zijn en dat draagt ze in haar opleiding uit. Beluister de hele podcast op Spotify.

Speelse yoga voor ouder en het jonge kind

Cerise was een van de eerste in Nederland die deze nieuwe vorm van yoga ontwikkelde. Cerise is moeder van Beau en Evie die zelf ook opgroeiden met yoga. Vanaf de geboorte had haar zoon Beau last van spierspanning in zijn lichaam, was schrikkerig en sliep kort en slecht. Het was een kind dat moeite had om vertrouwd te raken met zijn lichaam. Door samen yoga te doen heeft hij langzaam vertrouwd kunnen raken in zijn lichaam en leren te ontspannen en een prachtige ouder kind hechting.  Door de yoga heeft hij dit alles kunnen overwinnen. Beau is nu een vrolijk kind dat lekker in zijn vel zit en regelmatig roept: “YO- GAAA…YOGAAAA…”. Haar dochter Evie heeft van alle ouder- en kindyoga ervaring zeer veel profijt en plezier, ze heeft een uitmuntende lichaamsbeheersing en prachtige motorische ontwikkeling. Yoga is in haar gezin een dagelijkse gewoonte, een bron van plezier en samen zijn. Hierdoor heeft Cerise veel ervaring opgedaan, en vanuit deze ervaring ging zij meer lessen geven aan ouders met jonge kinderen. Klik hier om de blog verder te lezen.


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van de nieuwste podcast? 

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws en speeltip in je mailbox!

50%
Vul je gegevens in en je ontvangt het laatste nieuws in je mailbox!
Ja, dat wil ik